máj
30

Ma, a buszon ülve (mentem a heti menümért...:)) szokás szerint bambultam ki az ablakon és éreztem a zen-t, amikor is megláttam egy majd még egy majd még sok lányt és humanoid tankot, akik így vagy úgy, de egész egyszerűen retinafájdítóan voltak felöltözve. 

Nem vagyok sztájliszt (vagyis a ruhabolti eladó, a homoszexualitás és az ízléstelen kortárs művészet hibrid szerelemgyereke), de azért van némi tapasztalatom öltözködéssel kapcsolatban. Meg van szemem. Úgyhogy a blog első sorozata a trendkatasztrófák lesz, ennek első pontja pedig néhány alapszabály.

Alapszabályok

(az elegánsan nőies, nem a hippi szivárvány öltözködéshez)

0. Nincsenek kőbe vésve.

  • Mindenkinek saját stílusán belül kell(ene) megtalálnia, ami illik hozzá. Ha valaki neonzöld felsőben, citromsárga nadrágban, piros harisnyában és sötétkék cipőben érzi jól magát - viselje! Az alábbi pontok a legtöbb esetben irányadóak lehetnek, de természetesen mindig vannak üdítő kivételek.
  • Vedd észre, hogy mikortól lesz egy ruhadarab hordhatatlan. A hófehér felsőn a sárga pisztolytáska=nem menő. (Lehetne ragozni, de szerintem mindenki érti, hogy mire gondolok.) (Shanton)

1. színek:

  • ugyanolyan színek: egy szín több árnyalata: nem menő (sötétlila felső mályvalila nadrággal és középlila bőrövvel, ibolyakék táskával). Egy szín 2 ellentétes árnyalata (sötét-világos): ésszel kombinálva menő (sötétkék egyrészes ruha türkizkék boleróval, zöld felső farmerral és zöld magassarkúval), eszetlenül egymásra hányva katasztrofális (pink harisnya sötétrózsaszín szoknyával, bármilyen semleges (fekete-fehér-szürke) felsővel)
  • komplementer (egymást kiegészítő, ellentétes) színek: csak akkor, ha az egyik sötét, a másik világos és csak 2 színt használunk (sötétzöld kiskosztüm halványrózsaszín inggel, sötétlila csizma AZONOS sötétlila szoknyával és citromsárga felsővel, DE a halványzöld harisnya már nem fér bele)
  • vagyis: a 2 viselt szín vagy nagyon különbözzön (komplementer, sötét-világos), vagy legyen ugyanolyan. 2-3 árnyalat különbség a legrosszabb.
  • Egyszerre MAXIMUM 2 szín+fekete/fehér/szürke/barna VALAMELYIKE legyen rajtunk.
  • A farmer is színnek számít.
  • Megingathatatlan érzékkel rendelkezők kombinálhatnak több színt is, de ha csak egy pillanatra is elbizonytalanodsz, akkor vegyél le valamit. A feltűnő összeállításokat tudni kell viselni, tehát ha zavar, hogy megnéznek, szintén tegyél le róla, s maradj a kevesebb több elvénél. Attól, hogy nagyvárosi dzsungelnek hívják, nem kell papagájnak kinézni. (Shanton)
     

2. minták:

  • csíkos-virágmintás-kispöttyös-nagypöttyös-nagymacskás: csak 1. Az összes ruhadarabból 1 legyen mintás, a többi harmonizáló egyszínű. De, egy fekete-fehér-rózsaszín csíkos felsőhöz lehetőség szerint ne vegyünk fel fekete szoknyát és rózsaszín harisnyát, mert kicsit szétszórt és turkálós lesz az összhatás.
  • egy nagy minta: a színek fontosak, csak támogassák a szettet, ne vonják el a figyelmet a nagy mintáról.
  • Ugyanaz, mint a színeknél. Lehet próbálkozni több mintával is (mostanában mindent szabad), de ha nem vagyunk biztosak benne, akkor ne. Amúgy is, messziről látszik, ha feszengsz az aktuális összeállításban. (Shanton)

3. anyagok:

  • egy szett - egystílusú anyag. Selyemhez nem veszünk pamutot, zseniliához kötöttet, lycrához kordbársonyt. Elegáns-elegáns, sportos-sportos, amennyire lehet redukálni szükséges a felhasznált anyagok számát.

4. összhatás:

  • Mindig 1 dolog legyen, ami felhívja magára a figyelmet, a többi ezt támogassa, egészítse ki: farmerhez és fehér felsőhöz bátran mehet valamilyen vadító neonszínű cipő, citromsárga boleróhoz fekete szett vagy lila selyeminghez sötétszürke szoknya, nadrág. Anyagában, mintájában és főleg színében összesen 1 kirívó pont legyen - vagyis vagy egy élénk szín, vagy egy furcsa szabás/anyag, vagy egy hatalmas minta. Különben az eredmény kaotikus lesz, a szembejövő nem tudja mire figyeljen, mit emeltünk ki, mit takarnánk el.
  • A színek, minták, anyagok minél több helyen visszaköszönnek, annál "össz"-ebb lesz a hatás, de ne essünk túlzásba, tiszta narancssárgában bármennyire passzol minden mindenhez, akkor is kukásnak fogunk kinézni (de fekete övvel, cipővel, táskával és  hajpánttal máris mindenkit levettünk a lábáról).

5. tükör/őszinte barátnő

  • A tükör nem rossz, nem torzít, azt mutatja, ami van. Fogadjuk el. Ne azt lássuk benne, amit szeretnénk, amit elképzeltünk, inkább mondjunk le egy húdecuki felsőről ha egyszer húdecikin áll, mint hogy utána felvont szemöldökök egész sorával találkozzunk. A magyar ember nem fog szólni. De mindent lát, mindig véleményt nyilvánít, mindenbe beleköt, ha teheti.
    Akár vásárláskor, akár otthon, a napi outfit összeállításakor, legyünk kritikusak. Ha a póló megmutatja a hurkákat, elő a másikkal, ha a két zöld nem harmonizál, elő a sárgával. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük ki anyu/apu/barát/férj/lakótárs véleményét - ha úgy is gondoljuk,nem értenek hozzá, néha egész jó meglátásaik lehetnek :)
  • Attól, hogy valami divatos, nem biztos, hogy jól áll. Ne akarjunk mindenáron a legfrissebb divat szerint öltözni, főleg, ha az nem kedvez nekünk. Mindenki mérje fel REÁLISAN a testalkatát, kérjen ŐSZINTE véleményt, s FOGADJA EL, amit hall. Lehet, hogy a ruha csodálatos a fogason, s majd megveszel érte, de ha nem áll jól, lehet akármilyen márka, akkor is nevetséges leszel benne. (Shanton)

6. ár

  • Attól,hogy valami drága/trendi/márkás, még nem lesz szép, és attól, hogy valamit a piacon vagy turkálóban találtunk, nem lesz ciki. Mindig az összhatás a lényeg. Nekem a legdrágább ruhadarabom egy 7000HUF-os nadrág, mégis sikerül harmonikusan felöltöznöm.
  • Nyugodtan ki lehet menni a józsefvárosi piacra is, megfelelő érzékkel kiválasztható egy csomó olyan ruha, amiről nem sikít 100 méterről, hogy kínai, árban pedig verhetetlen. Egy szezonos cuccok vásárlására tökéletes, barátnőkkel pedig jó buli.(Egyedül azért senki ne menjen oda.) (Shanton)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ladycamp.blog.hu/api/trackback/id/tr32942195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása