jún
24

Kettős érzéseim vannak ezzel az egésszel kapcsolatban. Valahogy úgy megy ez is, mint minden más ebben az országban: az ötlet meg a cél jó és üdvözlendő, de a kivitelezéssel olyan hajtűkanyart vesz az egész, hogy az egész elveszik, mint bábák közt a gyerek.

A terv az emelésre (adóra, a lényeg ugyanaz, úgyis a fogyasztó perkál a végén) fix díj, vagyis a Spar Jackpot tábla...csoki(?) ára ugyanannyival drágulna, mint a Lindt márkájú. Ez ugye így azért annyira nem fair, vagy hogy is mondjam. Az olcsóbb termékek ugyanis így ARÁNYAIBAN jobban drágulnak, vagyis az eddig is olcsóbb termékeket vásárló, szűkösebb pénztárcájú réteget szopatják. Megint. Nézzük akkor sorban.

 

üdítőital esetében 10 forint/liter, 2012. január 1-jétől 15 forint/liter, ha cukortartalma meghaladja az 5g cukor/100 ml mennyiséget

2 liter kóla, 20-30 forint: belefér. Itt már előjön az, ami szintén kritizálható...ha valami 5g cukor/liter, miért ugyanannyi adót kell "elszenvedjen", mint a 100g cukor/literes lónyálak? (1 liter kólában 108gr cukor van. Állítólag. Csak mondom. A Szentkirályi citromos-banános jégvízben (az van most mellettem) 25gr van egy literben.)

energiaital esetében 300 forint/liter, ha koffeintartalma meghaladja a 20 mg koffein/100 ml mennyiséget

Egy kis doboz Red Bull-ban (250ml) van 80gr koffein - vagyis 100ml-ben van 32. 250ml-re az adó 75forint,  vagyis a mostani 400 helyett 475 körül lesz. A Hell, Watt és Monster esetében az emelés még durvább arányú, hiszen a RB az egyik legdrágább enerdzsidrink a piacon.

csomagolt édességek esetében 200 forint/kilogramm, 2012. január 1-jétől 250 forint/kilogramm, ha a hozzáadott cukrot tartalmazó csokoládé, csokoládé- és kakaótartalmú más élelmiszeripari készítmény, keksz, cukorkaáru, lekvár, kandírozott gyümölcs, vagy zöldség, cukrászati termék cukortartalma meghaladja a 25 g cukor/100 g mennyiséget

Ez táblacsokinként 20-25 forint. Szomorú. És ugyanúgy vonatkozik a Cote d'Or csokikra, mint a Tibire. Szörnyű, komolyan.

jégkrémek esetében 100 forint/kilogramm, ha cukortartalma meghaladja az 5g cukor/100 g mennyiséget,

sós snackek esetében 400 forint/kilogramm, ha a gabona, burgonya vagy olajos magvak felhasználásával készült, sütött vagy pörkölt, ízesített termék sótartalma meghaladja az 1g só/100g mennyiséget,

étkezési porok esetében 500 forint/kilogramm, ha a levesek, mártások, ételalapok készítésére szolgál, sótartalma pedig meghaladja az 5g só/100g termék határértéket

Ezekhez meg kb magamat tudnám ismételni. Akkor most mivan?

Mi van azokkal az emberekkel, akik napi 3000-4000kcal-t (netán többet pl. élsportolók) is képesek felhasználni a munkájuk vagy a sporttevékenység miatt? Ők nagyrészt a sport miatt egészségesek, mégis nekik is fizetniük kell? Nincs egészségtelen étel, csak egészségtelen életmód. Nem attól leszek elhízott és magas vérnyomású, ha kólát iszom, hanem ha csak és kizárólag kólát iszom, és mellé nem mosok fogat meg tespedek a net előtt egész nap. Egy sporteseményen akkor innentől semmi frissítő (hiszen az ISO italok, energiaitalok, cukros üdítők mind drágábbak lesznek), vagy csak víz? Attól a maratont futók nincsenek előbbre...se keksz, se szőlőcukor, se étrendkiegészítők vagy gélek. A következő az lesz, hogy rójunk fel adót a banánra, mert túl cukros?

8000kcal/nap versenyszezonban. Rettenetesen egészségtelennek tűnnek...biztos répából meg lekvárból viszik be.

A bio-és egészséges(ebb) étkezés (mondhatni mocskos) drága. A rozskenyér duplája a fehérkenyérnek, a szójamentes hústermékek három-négyszeres árúak a felvágottakhoz képest. Az, hogy neveljük az embereket egészségesebb életmódra - remek. Az, hogy ne hárítsuk a társadalomra az egészségtelen életmód miatti terheket - remek. De.

Miért nem TÁMOGATUNK, miért TILTUNK? Mert abban van a pénz? Magyarországon az élelmiszerárak szintje magasabb a régió országainak árszintjénél, az élelmiszereket sújtó 25 százalékos általános forgalmi adó pedig az uniós tagállamokban alkalmazható maximális érték, miközben számos országban 0 vagy 5 százalékos adókulcsot alkalmaznak az élelmiszerek esetében - röviden ennél jobban már nagyon nem tudnának fizettetni bennünket.
A fogyasztás- és így ÁFA kieséssel számítások szerint még ráfordításos is lehet ez az egész - ami bejön adóból, kiesik ÁFA-ból. A magyar termékek külföldi versenyképessége még inkább csökken, és az egész gazdaságra visszahathat ez az emelés (munkahelymegszűnések stb.), aminek hatására még kevesebb pénz lesz...például az egészséges élelmiszerekre. A háztartások teljes fogyasztásában egyébként az élelmiszerek súlya egyharmadnyi, csokoládéra, édességekre, cukorkára fogyasztásunk 1 százaléka esik, alkoholmentes üdítőre 2 százalék, ami 2007-2010 között ráadásul csökkent - egyszerűen eljutottunk oda, hogy az embereknek nincs pénze kajára.

Mi lenne, ha inkább állami támogatással csökkentenék a gyümölcsök és/vagy teljes kiőrlésű termékek árát, hogy megfizethetőek legyenek? Ha bevezetnék a dugódíjat, kerékpárutakat építenének, felújítanák a margitszigeti futópályát? Ha vannak olyan emberek, akik a 2.emeletre lifttel járnak, akik inkább nem futnak, hanem félórát várnak az orruk előtt elmenő buszra, akik kapaszkodva másznak fel a HÉV-ig a lépcsőn, őket miért nem adóztatják meg? Az ő eü ellátását miért nekem kell fizetnem? Miért kerül egy kondibérlet havi 10.000-be, míg az HBO előfizetés 2.000-be (jó, ez szélsőséges példa volt)? Mibe kerülne felvilágosítani a gyerekeket már iskolában, mi a kcal, szénhidrát és cukor között a különbség? A mozgásból társasági eseményt csinálni, hogy élvezzék, amíg csinálják?

Ráadásul a dohánytermékek és alkoholos italok valahogy kimaradtak a szórásból...ezek szerint azok nem egészségtelenek. Plusz most az extrém sportokat is adóztatni akarják? Mi számít extrém sportnak? Lányok futtatása? Ha valaki megsérül extrém sport közben, fizesse a maga hibáját, de adóztatni? Mi van itt? Én a politikusokat adóztatnám. Olyan idegbajt okoznak többmillió embernek, hogy csoda, hogy nincsenek tele a pszichiátriák...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ladycamp.blog.hu/api/trackback/id/tr273010954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

seahawks 2011.06.29. 12:23:05

egészségtelen élet büntetése? pont mi magyarok csináljuk meg? akkor kezdjük a gulyással, csülkös bablevessel, pörköltekkel, lecsóval, lángossal, sült kolbásszal valamint az összes cukrászdát kötelezzük arra, hogy édesítőszerrel süssenek.

tomot 2011.06.29. 14:44:05

Tb hozzajarulas fizetese cukor, koleszterin es egyeb meroszamok alapjan, aki elhagyja magat, sokat fizet, aki nem az alig. Az eszteknel vezettek be valamikor, nem tudom, hogy mukodik e meg.

Frucsasz 2011.09.17. 14:00:34

1)A cigit, piát ne keverjük ide, azokon rohadt magas jövedéki adó van pont ezért.
2) minden más igaz. Amíg a teljes kiőrlésű termékek, a tiszta hús, tejtermékek és gyümölcsök ára az egekben van, addig a szegény ember megveszi a legolcsóbb fehér kenyeret, a szalonnát és a párizsit. Mert erre futja. Meg a 100 ft-os tesco üdítőre, ami tele van cukorral. Ki tudja megfizetni a 400-450 ft/literes 100%-os gyümölcsleveket? Hát nem a szegények, nekik marad a 12%-os almalé, telebaszva cukorral. (Tudom, tudom, a 100%-kosban is van bőven fruktóz, de mégis van különbség).
3) a legfelháborítóbb, hogy pont az maradt el, amiért ezt eredetileg kitalálták: a hamburgerek, gyorséttermi szemetek adóztatása. Ugyebár egyszer csak valahol a tervezés során az eredeti célt elvesztették szem elől (nyilván a meki/burger lobbija ebben erősen segített nekik). Így most a gyümölcslé meg az ice tea adóköteles, de a levesporok, leveskockák is, pusztán a sótartalom miatt... de az 1500 kcalos macmenü az rendben van... Én ezért vernék a seggükre igazán.
süti beállítások módosítása