jún
28

A menstruáció eleve egy kényes téma, amiről meglepően keveset tud a nők nagy többsége. Ellenségnek, nehéz napoknak tartják, egy, a nőiséggel kapcsolatos szükséges rossznak - a hátteréről, jelentőségéről pedig sokaknak fogalmuk sincs. Ha ugyanis a menstruációra mint a hormonrendszer jelzőfényére tekintünk, máris sokat nőhet a szemünkben, talán a jelentősége is felderenghet előttünk. Nem beszélve arról, amikor váratlanul nincs...

A leggyakrabban előforduló problémák, melyek esetén érdemes nőgyógyászoz fordulni:

  • a menstruáció kimarad
  • túl gyakran (21 napon belül) vagy túl hosszú időközönként (35 napon túl) jelentkezik a vérzés
  • a menstruáció 5-6 napnál tovább tart, vagy nagyon bő vérzés formájában jelentkezik és alvadékos, darabos a vérzés
  • a menstruáció alatt nagyon erős, görcsös alhasi fájdalmak tapasztalhatók
  • a menstruációs időn kívül jelentkezik vérzés (köztivérzés)
  • a menstruáció előtti vagy utáni barna nyákos vérzés
  • PMS (premenstruációs szindróma) pszichés tüneteinek súlyosodása

Ezek a tünetek mind arra utalnak, hogy valami nincs rendben. Természetesen az egyéni különbségek hatalmasak, így mindenkinek a saját teste jelzéseit kell figyelnie és észrevenni, mikor válik a helyzet instabillá.

A túlsúlyos és túl vékony nők esetén a menstruáció rendszertelenné válhat, ezért különösen fontos a normális testsúly megszerzése és fenntartása. Hirtelen súlyváltozás (különösen fogyás) esetén gyakori a hormonrendszer felborulása. Sportolóknál a nagy fizikai igénybevétel (akárcsak hirtelen edzeni kezdő hétköznapi nőknél) szintén kihathat a menstruációra. Cseppet sem meglepő módon a szexuális életben bekövetkező minőségi és mennyiségi változások a hormonrendszeren keresztül a menstruációt is befolyásolják, akárcsak a stressz.

PMS

A PMS 5-10 nappal a menstruáció lőtt kezdődik és általában a menses első napján megszűnik. Testi és pszichés tünetegyüttes, melyeket egyéni adottságok és tapasztalatok is befolyásolnak.

Testi tünetek

Bár a mai napig nem biztosak benne, mi okozza, egyelőre a hormoningadozás tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak. A PMS során a szervezet vizet tart vissza, ami önmagában azt eredményezné, hogy felborul a szervezet kémiai egyensúlya (több lesz a víz, de a sók és tápanyagok maradnak). Ennek hatására falánkság jelentkezhet, valamint a jól ismert "csokizabálós-hét". A szervezet vízvisszatartásának köszönhetően a mellek fájdalmasan duzzadnak, a belső nemi szervek (pl. méhnyak) duzzadása pedig már ezeken a napokon is kellemetlenné teszi a szexuális együttléteket. Diétázó nők pedig jó, ha tudják, hogy a szervezet a testsúly 3-5%-át is képes megkötni vízként, ami egy 60kg-s nő esetében akár 3kg pluszt is jelenthet (bár ez elég extrém, de a 1,5kg körüli ingadozás elég gyakori). Hölgyeim, ne tessék menses előtt mérlegre állni, pláne ha puffadtnak érezzük magunkat, folyamatosan szomjasak vagyunk, iszunk, mégsem pisilünk - mert a víz ilyenkor "bennmarad". A vérnyomás ingadozása és szédülés is megjelenhet.

Lelki gondok

A hormonok gonosz kis fickók, jelen esetben hangulatingadozást, levertséget, szélsőséges helyzetekben depressziót is okozhatnak. A koncentrálóképesség jelentősen csökken, ellenben ingerlékenység jelentkezhet. Miért is probléma ez? Kövér vagyok, csúnya vagyok - nincs kedvem semmihez - nem megyek mozogni/fagyisbödön - jön a bűntudat - és ott vagyok ahol a part szakad. Ha tisztában vagyunk vele, min megyünk keresztül, könnyebb lehet megoldást is találni.

Megoldás

A sport hatására felszabaduló endorfin fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik, így különösen érdemes sportolni hisztis napokon. Az úszás (vizes közeg) görcsoldó és minden izmot kíméletesen mozgató hatása miatt különösen előnyös, ezeken kívül a jóga és a tánc is segíthet - ne terheljük túl az amúgy is fáradt szervezetet. Különösen levert napokon már egy rövid kis séta is segíthet.

A lédús zöldségek és gyümölcsök vitaminjai, rostjai és cukortartalma segíthetnek jobban érezni magadat, természetesen kellő mértékű folyadékbevitellel kiegészítve. A só, kávé, zsiradékok, alkohol és dohányzás mellőzése különösen fontos, bármennyire is "ellazít a cigi", keressünk helyette más placebo-t, ugyanis élettanilag ez a hatás...hát, nem feltétlenül ilyen. A szintetikus gyógyszerek helyett alhasi görcsök esetén a melegvizes palack, vagy a barátcserje-kivonat/tea (3hónapos használattal hatásos) legyen az első lépés. Természetesen rendkívül súlyos tünetek esetén szakértő bevonása a fontos! Elsősorban nőgyógyász, majd esetleg endokrinológia, illetve egyéb szakrendelések.

Kedves lányok! Vegyük komolyan a menstruációt, sokat segíthet, ha odafigyelünk rá. Egy kis különbség, egy kis fájdalom, a közérzet hirtelen romlása komoly bajok jelzője lehet, ne vegyük félvállról! Hangoljuk össze a tervezett edzéseket és étrendet a menstruációval - arra a (közel) egy hétre kímélőbb edzéseket, és zöldség-gyümölcsben, valamint B-vitaminban és vasban gazdag étrendet tervezzünk. Ne mérlegeljünk rossz kedvűen, a menses előtt ne mérjünk centit. Elég átvészelni ezt a pár napot, ne tegyük még nehezebbé :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ladycamp.blog.hu/api/trackback/id/tr743022315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása