máj
26

Miért van szükség melltartóra?

A mellben nincsenek izmok: zsírból, tejmirigyekből, tejcsatornákból, valamint idegekből, artériákból, vénákból állnak. Ezek a szövetek adják a mell kerekded formáját. A bordákról indulnak ki az izmokkal szorosan összefonódó úgynevezett Crupa-szalagok, melyek vékony, rugalmas rostokból állnak, és átszövik a mellet. Ezek azok a szalagok, melyek ha egyszer már kinyúltak, feszességüket nem szerezhetik vissza.

A mellizom-erősítő gyakorlatokkal a mellek mérete nem változik, de a mellkas falán és a mell alatt elhelyezkedő izmok erősíthetők velük. Ezek segítenek megőrizni a mellek formáját, megelőzni, hogy a tartószalagok megnyúljanak.

Ugyanerre a célra találták ki a melltartót is. A melltartó nem a mellizmokat, hanem annak zsír-és mirigyállományát tartja. Amennyiben nem támasztjuk meg a mellet, annak súlyától a tartószalagok megereszked(het)nek. (forrás: kamaszpanasz)

 

 

A méretek

Mint arról már eggyel ezelőtt írtam, két mérés kell a jó méret kiválasztásához: a mell alatti körméret és a hagyományos értelemben vett mellbőség. Ezekből számíthatjuk ki a melltartó méretét.

A mell alatti körméret (cm-ben) adja a számot a melltartó-méretből:

Melltartó-méret Mell alatti körméret (cm)
70 68-72
75 73-77
80 78-82
85 83-87
90 88-92
95 93-97
100 98-102

 

Fontos tudni, hogy ahány ország (szinte) annyi méretezés:

GB          USA       EUR           FR           IT            AUS
28           28          
30           30           65           80        
32           32           70           85           1             10
34           34           75           90           2             12
36           36           80           95           3             14
38           38           85           100         4             16
40           40           90           105         5             18
42           42           95          
44           44          100         
46           46          105         
48           48          110         

 

Ha mindkettő méret megvan, akkor jöhet a kosárméret meghatározása:

Kosárméret A két mért adat különbsége
A 12cm
B 12-14cm
C 14-16cm
D 16-18cm
DD=E 18-20cm
F 20-22cm
G 22-24cm

 

 

 

 

 

 

 

 

Lássuk az előző országokra bontást itt is:

GB          USA       EUR          FR           IT            AUS

AA          AA          AA          AA         

A             A           A             A             A             A

C             C           C             C             C             C

D             D           D             D             D             D

DD          DD/E       E             E             DD          DD

E           DDD/F       F             F             E             E

F              G                                         F             F

FF            H                                                       FF

Alapszabályok

  • A legfontosabb szempont egy melltartó esetében a kényelem. A melltartópántoknak illeszkedniük kell a test körvonalához, ne legyenek se túl vékonyak, se túl feszesek, nehogy megsértsék a bőrt, vagy nyomják a váll felső részét. Ha belemélyednek a vállba, akkor egy nagyobb kosarú melltartóra lesz szükség a megfelelő tartás és kényelem érdekében.
  • Az oldalaknak és a hátrésznek is elég szélesnek kell lenniük, hogy egyformán tartsanak mindenhol. Egy jó melltartónak szilárdan kell tartania a melledet, hogy megkönnyítse a bőröd pihenését, és megakadályozza melled megereszkedését.
  • Ahhoz, hogy tudd, a mellrész illeszkedik-e a melledhez, mozogj: hajolj előre, és nézd meg, hogy elmozdul-e a melled. Ha igen, másik méretet kell választanod. Emeld fel a kezed, és nézd meg, hogy a melltartó a helyén marad-e. Ha a melltartó feljebb csúszik, nem felel meg a mell alatti körméretednek. Előre hajolva, se felül, se oldalt nem bukhatnak ki a mellek. Ha mégis így lenne, akkor nagyobb kosárméretre lesz szükség. 
  • Próbáláskor oldalról is meg kell nézni, hogy oldalt megközelítőleg vízszintesen áll-e az anyag. Hátul a lapockák alatt kell egy kényelmes és megfelelő méretű melltartónak kapcsolódnia
  • Érdemes felpróbálni ugyanabból a típusból különböző színeket, mivel egyes festékek jobban keményíthetik a melltartó anyagát, ezért a tartása is más lesz.
  • Érdemes olyan méretet választani, ami a legkijjebb lévő kapocsba kapcsolva kényelmes, mert ha később a hordástól vagy a mosástól tágul az anyag, akkor beljebb lehet kapcsolni, és nem kell megint lecserélni :)
  • A jó melltartó kiemeli a mellet, korrigálja hibáit anélkül, hogy ezt mások észrevennék. A jó melltartó nem eshet le, és nem távolíthatja vagy közelítheti egymáshoz a melleket.
  • A testsúly megváltozása (súlygyarapodás, fogyókúra) esetén, terhesség alatt/után, illetve plasztikai beavatkozást követően mindig új melltartót kell(ene) beszerezni.
  • Érdemes több, különböző szerkezetű melltartót váltogatni, melyek mind különbözőképpen támasztják meg a melleket, hogy az izmok és szalagok pihenhessenek/edződhessenek, ne deformálódjon el a mell.

(forrás:kamaszpanasz,femina)

Sportmelltartó

Futás alkalmával a mell átlagosan 9 cm-t mozdul el, főleg fel-le irányban, ami egy 1000 méteres táv lefutása során átszámolva kb. 84 métert jelent. Értelemszerűen többek között emiatt a mell megfelelő sportmelltartó nélkül veszít tartásából, rugalmasságából. A sportmelltartók 74%-kal csökkentik a mellek mozgását, míg egy normál melltartó esetében ez az arány mindössze 34%. (divatoazis)

Őseink és nem is kell annyira messzire menni, elég anyáink praktikáit elkérni, eggyel kisebb számú fürdőruhát húztak magukra, ha nem akarták futás közben „elhagyni” a mellüket. Hátránya, hogy nem is tartott jól, cserébe a vállak és az ágyékrész erőteljesen megsínylette a kocogás boldog óráját.
Ha nem állt rendelkezésre fürdőruha akkor puha anyaggal tekerték körbe a mellkasukat. Mivel azonban nem fogta semmi gyakran elcsúszott, nem tartott. Viszont, ha túl erősre húzták a kötést, akkor ájulásba torkollt a mozgás.
És amit egyik lehetőség sem tudott:

  • nem tartotta a melleket
  • nem tehermentesítette a vállat, a derekat
  • nem támasztotta alá a melleket
  • nem könnyítette meg a sportolást

A megfelelő sportmelltartó nemcsak megtámaszt, de semmilyen irányú mozgást nem enged a melleknek, ezáltal (és a technikai anyagnak köszönhetően) sokkal hatékonyabb mozgásoz a hagyományos melltartónál.

Nekem személy szerint két Kalenji meg egy régi enzo melltartóm van sporthoz. Az egyik ilyen:

Sportance Energy

Összességében egy jó melltartó, de. A pántok nem állíthatók, így a méret kiválasztása különösen fontos.

Hátul 3 (!) kapocs van, amit egyedül iszonyatosan nehéz bekapcsolni (nem lehetetlen, de nehéz). A gumírozott rész alul szerintem túl széles, könnyen felcsúszik. Ha nem ajándékba kapom, valószínűleg nem őt választom, pláne fehérben, ami ugye a folytonos izzadás  hatására hamar megsárgul.

 

A másik pedig ilyen (sajnos most éppen nem árulják)

Sportance 500

Nagyon kényelmes, mindkét oldalt állítható a mell alatti körméret, nagyon jól tart a varrásoknak köszönhetően, hátul a hálós anyag kivezeti az izzadságot. Nekem ez a kedvencem eddig, most nincs is szükségem másikra :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ladycamp.blog.hu/api/trackback/id/tr822934643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása